×

Buma/Stemra | 4net

Buma/Stemra: van pizzadozen

Buma/Stemra: van pizzadozen

tot een slimme gebruiksvriendelijke setlijst-app

Over Buma/Stemra

Buma/Stemra zorgt voor een eerlijke vergoeding voor het gebruik van muziek. Overal. Op de radio of in de horeca. Live of online. Waar je ook bent, muziek is waardevol. Voor persoonlijk plezier en voor zakelijk resultaat. Daarom komt BumaStemra op voor een eerlijke vergoeding voor muziekmakers en uitgevers. Dat doen ze met slimme technologie, voor een internationaal collectief van muziekmakers. Samen voor eerlijk muziekgebruik.

Uitdaging

Buma/Stemra zorgt ervoor dat ruim 25.000 leden een eerlijke vergoeding krijgen voor het gebruik van hun muziek op radio, tv, web, en natuurlijk ook tijdens live concerten. Om ook de vergoeding voor live concerten eerlijk uit te kunnen keren zijn setlijsten met de gespeelde tracks nodig.


Maar, eerlijk is eerlijk, het was een gedoe om die setlijsten binnen te krijgen. Soms via de portal, soms per e-mail, en geloof het of niet, soms zelfs op pizzadozen!

Dat bracht ons bij een vraag: hoe maken we het indienen van setlijsten makkelijker, zodat elk lid de vergoeding krijgt waar ze recht op hebben? Samen met Buma/Stemra zijn we deze uitdaging aangegaan. We willen ervoor zorgen dat iedereen de eerlijke vergoeding krijgt die ze verdienen, zonder gedoe.

4net toonde grote inhoudelijke betrokkenheid en inzicht in de zeer specifieke materie. Het is een bureau dat in oplossingen denkt. 4net denkt en werkt ├ęcht mee. En dat in een soepele samenwerking en met een fijne prijs-kwaliteitverhouding.

- Frank Janssen, Hoofd Communicatie & PR Buma/Stemra

Werkwijze

1. Verkenningsfase

Tijdens de verkenningsfase hebben we waardevolle gesprekken gevoerd met muzikanten om inzicht te krijgen in hun ervaringen en knelpunten bij het aanleveren van setlijsten. Hierdoor konden we de behoeftes van de gebruikers nauwkeurig identificeren en de eerste oplossingsrichtingen verkennen en toetsen.

2. Ontwerpfase

Na het vaststellen van de behoeftes zijn we gestart met het ontwerpen van de verschillende userflows in de app. In dit iteratieve designproces stonden eenvoud en gebruiksvriendelijkheid centraal. Door een divers ledenpanel direct bij het ontwerpproces te betrekken konden we aannames over functionaliteit vroegtijdig valideren. Dit deden we door met realistische interactieve prototypes de belangrijkste userflows te controleren op logica en gebruiksgemak. Hierdoor konden we het ontwikkelproces starten vanuit een ontwerp waarvan we zeker wisten dat dit aansloot op de wensen van eindgebruikers.

3. Ontwikkelfase

Tijdens de ontwikkelfase hebben we een optimale balans gevonden tussen user-centered design en code. Dankzij de iteratieve aanpak in het ontwerpproces konden we de app snel en functioneel ontwikkelen. Onze ervaring met app-ontwikkeling voor Elsevier Weekblad en het ANP heeft bijgedragen aan het vlotte vertalen van wensen naar functionaliteiten.

De organisatie moet wendbaar worden, innoveren en vol inzetten op samenwerkingen. Met de 'Buma Setlijsten App' is een eerste stap richting een modernere en flexibeler organisatie in gang gezet.

- Wim van Limpt, CEO Buma/Stemra

Resultaat

Het eindresultaat is een functionele en gebruiksvriendelijke setlijsten-app die beschikbaar is voor de ruim 25.000 leden van Buma/Stemra. De app garandeert een eerlijke vergoeding zonder gedoe. Daarnaast heeft dit project als positief neveneffect een kick-start van een grotere digitale transitie binnen Buma/Stemra. Door de nadruk op samenwerking, betrokkenheid en strategisch denken is niet alleen een gebruiksvriendelijke app gerealiseerd, maar ook een eerste stap gezet naar een moderne, digitale organisatie.

Vragen over deze case?

Ivo Janssen

Digitaal Strateeg

Meer cases bekijken?

Buma/Stemra setlijsten app)
Buma/Stemra setlijsten app
Jan Groen Tegels)
Jan Groen Tegels
Florius kansrijke momenten)
Florius kansrijke momenten
WWF Optimizely award)
WWF Optimizely award
Yuverta restyle)
Yuverta restyle
WWF multisite)
WWF multisite
Nationaal Schoolontbijt)
Nationaal Schoolontbijt
Royal Talens)
Royal Talens
Poliservice)
Poliservice
Pets Place)
Pets Place
WWF digitale collectebus)
WWF digitale collectebus