Het Wereld Natuur Fonds, beter bekend als WWF (World Wide Fund), is een wereldwijde non-profitorganisatie die zich al 60 jaar inzet voor het behoud van de natuur en de bescherming van de biodiversiteit. Het WWF werkt aan het beschermen van bedreigde diersoorten en het verminderen van de impact van menselijke activiteiten op het milieu, in samenwerking met overheden, bedrijf en gemeenschappen.
De mens vormt zowel de grootste hindernis voor het behoud van natuur en biodiversiteit als een potentiële oplossing. WWF heeft daarom ondersteuning gezocht bij de ontwikkeling van nieuwe websites gericht op diverse doelgroepen. Het voornaamste doel was om personalisatie op deze websites te versterken, zodat ze relevant zouden zijn voor zowel bestaande als nieuwe stakeholders, met als uiteindelijk doel gedragsverandering te bewerkstelligen. Een bijkomende uitdaging was om meerdere websites te creëren binnen een enkel platform, om beheer en onderhoud te vereenvoudigen.
Samen met de klant hebben we de verschillende doelgroepen in kaart gebracht waar we aparte websites voor willen ontwikkelen.
Vanuit onze strategie hebben we besloten dat de multisite-oplossing van Optimizely de meest geschikte keuze is voor het ontwikkelen van onze diverse websites. Het Optimizely CMS kan meerdere websites hosten met dezelfde codebasis en componenten. Bovendien had 4net eerder al een design systeem ontwikkeld, waarmee we op flexibele wijze nieuwe pagina's kunnen opbouwen voor de diverse websites.
Nadat de nieuwe websites zijn gelanceerd, hebben we gebruikersgegevens verzameld om inzicht te krijgen in de interesses van onze bezoekers. Deze gegevens vormen de basis voor de verdere ontwikkeling en optimalisatie van ons platform. Op deze manier kunnen we onze bezoekers steeds beter informeren en inspireren over hoe zij hun kennis, tijd en financiële middelen kunnen inzetten voor het behoud van de natuur en biodiversiteit.
Door gebruik te maken van de multisite-oplossing van Optimizely hebben we in afzienbare tijd zes websites voor WWF neer kunnen zetten.
Doelgroep: milieubewuste individuen, natuurliefhebbers, donateurs, vrijwilligers, scholen, bedrijven en beleidsmakers.
Doel: het hoofddoel is om bewustwording te creëren, educatie te bevorderen en het werven van donaties en steun voor natuurbeschermingsprojecten.
Doelgroep: kinderen en jongeren in Nederland, voornamelijk gericht op basisschool- en middelbare schoolleeftijd.
Doel: WWF Rangers Club richt zich specifiek op kinderen en jongeren en heeft als doel hen bewust te maken van natuurbescherming en milieukwesties.
Doelgroep: Mensen die geïnteresseerd zijn in het werken voor het Wereld Natuur Fonds.
Doel: Potentiële medewerkers en vrijwilligers informeren en aantrekken.
Doelgroep: Lezers, abonnees en geïnteresseerden die geïnformeerd willen worden over natuurbeschermingskwesties en de initiatieven van WWF.
Doel: WWF's tijdschrift digitaliseren en toegankelijk maken voor het breder publiek. De website fungeert als een platform waar de inhoud van het tijdschrift wordt gedeeld en waar milieugerelateerde verhalen en informatie worden gepubliceerd.
Doelgroep: (Potentiële) vrijwilligers van het WWF.
Doel: Via deze website kan je je inschrijven als vrijwilliger en (indien ingeschreven) navigeren naar je eigen portal. In deze omgeving vind je alle informatie die je nodig hebt voor je werk als vrijwilliger van WWF.
Doelgroep: Milieubewuste individuen, natuurliefhebbers, donateurs, vrijwilligers, scholen, bedrijven en beleidsmakers.
Doel: Hier vind je een overzicht van rapportages van projecten waar WWF-NL aan bijdraagt.
Door het gebruik van personalisatie op basis van klikgedrag kunnen bezoekers relevante content ontdekken, waardoor ze worden aangemoedigd om actie te ondernemen en bij te dragen aan oplossingen voor milieuproblemen. WWF heeft met deze strategische aanpak niet alleen indrukwekkende groeicijfers behaald, maar ook een sterke impact gemaakt in hun missie om de natuur te behouden en beschermen!