×

Jan Groen Tegels | 4net

Jan Groen Tegels:

Jan Groen Tegels:

de tegelindustrie heruitvinden in het digitale tijdperk

Over Jan Groen Tegels

Jan Groen Tegels (hierna Jan Groen) is een vooraanstaande specialist in keramische wandtegels, vloertegels, tuintegels en verwante producten, met een sterke focus op klanttevredenheid en kwaliteit. Dit omvat zowel tegels voor binnen- als buitenruimtes in diverse soorten, maten, kleuren en stijlen. Met meer dan zestig vooraanstaande merken, variërend in prijsklassen, bieden ze een uitgebreide selectie, waardoor ze een betrouwbare partner zijn in de tegelindustrie voor een breed scala aan klanten.

Uitdaging

Jan Groen heeft gedurende vele jaren via hun digitale platform succesvol contact weten te leggen met klanten en hen geïnspireerd om de fysieke winkels te bezoeken en daar producten aan te schaffen. Tijdens en met name na de COVID-19 pandemie, hebben we samen met Jan Groen gemerkt dat er een verschuiving in de markt gaande was. Mensen waren niet langer uitsluitend op zoek naar de mogelijkheid om tegels fysiek te bekijken en aan te raken voordat ze tot aankoop overgingen; de online verkoop van dergelijke producten werd steeds belangrijker. Voor Jan Groen bracht dit niet alleen digitale uitdagingen met zich mee, maar ook nieuwe uitdagingen voor de gehele organisatie, aangezien ze zich nu ook als online retailer moesten profileren.

Met het meedenken van 4net over de juiste strategie naar een digital-first platform hebben wij een indrukwekkende groei kunnen realiseren. Zo hebben wij continu onze content en strategie aan kunnen passen aan de hand van de juiste inzichten. Dit heeft geleid tot een verbeterde gebruikerservaring, hogere conversies en een duurzame groei, zelfs in een dynamische markt.

- Jasper Keijzer, Manager Jan Groen Tegels

Werkwijze

1. Ontwikkeling van een 'digital first' strategie

Samen met Jan Groen hebben we, voorafgaand aan de digitale transitie, bekeken welke processen hierdoor zouden veranderen en wat hierbij komt kijken. Nadat een duidelijk beeld was geschetst, hebben we samen met de interne hoofdgebruikers gekeken hoe we deze processen kunnen integreren in de bestaande digitale omgeving. We hebben niet alleen gekeken naar het optimaliseren van conversies voor bezoekers, maar ook naar hoe we de achterliggende processen op een zo kosten- en procesmatig efficiënte manier konden vertalen naar de digitale omgeving.


Dit resulteerde in een lijst van vereisten met impact op de digitale webomgeving, CRM en integratie met transporteurs. In samenwerking met Jan Groen hebben we een plan ontwikkeld om alle betrokken partijen zo efficiënt mogelijk te laten werken.


Enkele van de besproken vraagstukken waren onder meer:

  • Welke producteigenschappen zijn van belang voor de nieuwe doelgroep?
  • Hoe worden de webshoporders, ten opzichte van de fysieke verkopen, verwerkt?
  • Hoe worden de betalingen verwerkt, inclusief integratie met een payment provider en verwerking in het CRM en financiële landschap?
  • Gaan we de productbeschikbaarheid met voorraadreserveringen beheren?
  • Hoe gaan we leverdatums bepalen?
  • Welke koppelingen zijn er noodzakelijk voor een transporteur?

We hebben uitgebreide sessies georganiseerd met onze UX/UI, strategische en technische experts, samen met Jan Groen en andere betrokken partijen, om passende oplossingen te vinden voor al deze vraagstukken. Deze oplossingen zijn vervolgens uitgewerkt in Figma en vertaald naar epics, features en stories.

2. Volledig benutten van het Optimizely-platform

Voor het aanbieden van producten in de vorm van een catalogus maakte Jan Groen al gebruik van zowel het Optimizely CMS als Optimizely Customizable Commerce. We zijn er samen met Jan Groen trots op dat we elkaar altijd hebben uitgedaagd om het volledige potentieel van het Optimizely-platform te benutten.


Jan Groen hanteert een pragmatische en doeltreffende aanpak, waardoor we snel de juiste keuzes konden maken om de interne processen voor online aankopen optimaal in te richten. Dit resulteerde in een soepele en nagenoeg probleemloze overgang naar online verkopen voor de organisatie. Met Optimizely Customizable Commerce konden we flexibel blijven zonder complexe maatwerkoplossingen, en tegelijkertijd naadloos integreren met bestaande gegevensstromen, waaronder het ERP-systeem.

Meer weten over de mogelijkheden van Optimizely?

3. Integratie met de payment provider Mollie

Om webshopverkopen mogelijk te maken, hebben we geadviseerd Mollie in te zetten als payment provider, mede doordat Jan Groen in de winkel ook al samenwerkte met Mollie. Dankzij de 4NG status als Optimizely Platinum Partner en goede samenwerking met Mollie hebben we, voor het eerst, een out-of-the-box connector kunnen realiseren voor Optimizely Customizable Commerce. Door deze connector hoefden we geen specifieke aanpassingen voor Jan Groen te ontwikkelen, waardoor de doorlooptijd een stuk korter werd. We zijn daarom trots dat Jan Groen een van de eerste klanten is die gebruik maakt van de integratie tussen Mollie en Optimizely.

Alle specialismen onder één dak

4net maakt deel uit van de full-service digital agency 4NG, een bureaugroep bestaande uit 11 bedrijven die expertise biedt op elk gebied van de digitale klantreis en ervaring. Dankzij onze nauwe samenwerking met de andere dochterondernemingen en het moederbedrijf 4NG, profiteren we van een breed scala aan diensten en deskundigheid, allemaal onder één dak. De out-of-the-box connector is een concreet voorbeeld van de voordelen die voortkomen uit deze overkoepelende structuur.

4. Continue doorontwikkeling

Natuurlijk blijven we de website van Jan Groen voortdurend doorontwikkelen, mede door te leren van de doelgroep. Bovendien gaan we de integratie van de Product Information Management (PIM) in het Optimizely Platform en het ERP ondersteunen. Op deze manier kan Jan Groen consistentie in productinformatie handhaven, het beheer ervan vereenvoudigen en een betere productervaring bieden aan de bezoekers. Dit zal zorgen voor schaalbaarheid en verbeterde zoekmogelijkheden voor klanten. Met een centrale opslag is Jan Groen klaar om eventuele internationale ambities te realiseren door meertalig te opereren!

In een tijd waarin digitalisering de norm is, biedt 4net met het platform van Optimizely de sleutel tot het transformeren van een B2C webshop naar een krachtige conversiemachine. Door je online aanwezigheid te optimaliseren en content aan te passen aan de behoeften van je klanten, kun je je webshop laten floreren, ongeacht je startpunt of doelgroep.

- Jasper Keijzer, Manager Jan Groen Tegels

Resultaten

Jan Groen heeft met succes de transitie gemaakt naar een 'digital first' strategie, waarbij klanten producten online kunnen bekijken en aanschaffen. Daarbij zijn het beheer van producteigenschappen, verwerking van webshoporders, betalingsverkeer en voorraadbeheer geoptimaliseerd. Jan Groen heeft zich succesvol aangepast aan de veranderde markt in het digitale tijdperk, terwijl ze klanten blijven voorzien van hoogwaardige producten en services.

Vragen over deze case?

Julien Mohr

Strategic Design Director

Meer cases bekijken?

Buma/Stemra setlijsten app)
Buma/Stemra setlijsten app
Jan Groen Tegels)
Jan Groen Tegels
Florius kansrijke momenten)
Florius kansrijke momenten
WWF Optimizely award)
WWF Optimizely award
Yuverta restyle)
Yuverta restyle
WWF multisite)
WWF multisite
Nationaal Schoolontbijt)
Nationaal Schoolontbijt
Royal Talens)
Royal Talens
Poliservice)
Poliservice
Pets Place)
Pets Place
WWF digitale collectebus)
WWF digitale collectebus