×

Chatbot voor Florius

Florius chatbot

Florius chatbot

4net ontwikkelde de Florius chatbot over verduurzaming.

Opdracht: Florius was op zoek naar een manier om met haar klanten in gesprek te gaan over het verduurzamen van de eigen woning.

Oplossing: een chatbot bleek een uitstekend medium om het thema verduurzaming van woningen onder de aandacht te brengen.

Case:

Florius chatbot: een groen begin is het halve werk

‘Hoe verduurzaam je een huis? Wat is er allemaal mogelijk rond verduurzaming en wat levert het op?’


Hypotheekverstrekker Florius geeft op innovatieve wijze antwoord op deze vraag met de verduurzaam chatbot Robert. Robert geeft klanten van Florius snel inzicht in de mogelijkheden, kosten en voordelen van duurzaam wonen en hoe Florius klanten dit voordelig kunnen lenen en betalen via de Florius Verduurzaam Hypotheek.


Duurzaam wonen en energie besparen zijn relevantere thema’s dan ooit. Veel mensen willen hun woning wel verduurzamen maar weten niet precies wat de mogelijkheden zijn en hoe ze dit het beste kunnen financieren.

De Verduurzaam Hypotheek

Het thema duurzaamheid en de lancering van het nieuwe product de Verduurzaam Hypotheek sluit perfect aan op de wens van Florius om op innovatieve manier klanten te ondersteunen bij het Verduurzamen van hun woning. Met een chatbot kan een complex onderwerp stap voor stap uitleggen zoals dat ook zou gebeuren in een persoonlijk adviesgesprek.


Robocopy heeft als specialist in conversational copywriting geholpen om het gesprek met Robert natuurlijker, nuttiger en overtuigender te maken. Het uitgangspunt hierbij was dat gebruikers de service van een echte Florius medewerker ervaren, zonder te vergeten dat het om een chatbot gaat.


Florius is een merk van Nederlandse bodem. Al meer dan 70 jaar bewegen de Florius hypotheken mee met de wensen van haar klanten. Waarbij klanten kunnen rekenen op de kennis en ervaring van het moederbedrijf ABN AMRO N.V. en de onafhankelijk hypotheekadviseurs met wie we samenwerken.

“In nauwe samenwerking met Florius hebben we met een multidisciplinair team het chatbot concept bedacht en ontwikkeld. De validatie met eindgebruikers voor livegang vormt een essentiële schakel in het succes van dit project. Een groen begin is echt het halve werk!”

– Julien Mohr, Strategic Design Director 4net

Hoe doet Robert zijn werk?

Robert vraagt tijdens het gesprek het adres van de woning door te geven en de actuele gegevens van je woning worden getoond zoals bouwjaar, oppervlakte, inhoud en type woning. Vervolgens vraagt Robert welke maatregelen je al wel of niet hebt genomen om je woning te verduurzamen. Hierbij kan je denken aan HR++ glas, vloerisolatie, dakisolatie, zonnepanelen.


Daarna geeft Robert je inzicht in jouw persoonlijke bespaarmogelijkheden, een overzicht van de kosten, de investering en de terugverdientijd.

Chatbot ontwikkeling

De frontend van de chatbot is ontwikkeld in React; een techniek die zich hier uitstekend voor leent omdat de pagina niet opnieuw geladen hoeft te worden om een nieuw chatbericht te weergeven. De verschillende verhaallijnen en scenario’s in de chatbot zijn ingericht in conversational platform Digital CX. Via API koppelingen met het Kadaster en de Energiebespaarders werden de verschillende verduurzamingsopties opgehaald en geschatte investeringen en besparingen berekend. Florius kan de copy in de chatbot eenvoudig aanpassen dankzij het Umbraco cms.

Bij het verduurzamen van de eigen woning gaat het erom hoe relevant je het kunt maken voor je klant. Van waar begin ik? Naar wanneer kan ik beginnen?

Resultaten

De doelstelling van de chatbot is om in gesprek te gaan over wat er allemaal mogelijk is, wat het oplevert en hoe je dit met bijvoorbeeld de Verduurzaamhypotheek van Florius voordelig kunt realiseren .


Om in een vroeg stadium inzicht te krijgen in hoe Florius klanten de chatbot ervaren, zijn in verschillende stadia usability testen uitgevoerd om het concept, design en copywriting te valideren. De feedback van gebruikers was zeer positief en een aantal optimalisaties in het design en copywriting zijn na de testen doorgevoerd.


De resultaten en reacties na livegang zijn erg positief en de eerste aanvragen voor een Florius Verduurzaam Hypotheek via de chatbot zijn ingediend. De aankomende periode staat in het teken van leren en optimaliseren om de Florius chatbot steeds verder te verbeteren.

Meer weten over dit onderwerp?

Julien Mohr

Strategic Design Director

+31 (0)343 444 554

julien@4net.com

Krijg direct meer informatie over Florius Chatbot

Meer cases bekijken?

WWF
WWF
Pets place
Pets place
Brunel
Brunel
WNF
WNF
Elsevier
Elsevier
Ajax
Ajax
Buma/Stemra
Buma/Stemra
Total Corbion
Total Corbion
VanMoof
VanMoof
Pets Place
Pets Place
Beheer en optimalisatie van de Brunel website in Sitecore
Beheer en optimalisatie van de Brunel website in Sitecore
Florius Content productie
Florius Content productie
ANP
ANP
Florius
Florius
Florius chatbot
Florius chatbot
Cooler Master
Cooler Master
Pets place
Pets place